Svensk galoppsport

upTTAtopGalopp är en variant av hästsport där en häst galopperar på en oval bana med en ryttare som vanligtvis kallas för jockey. Först i mål vinner med ett större antal deltagare som motståndare. Det är en vanlig ridsport och förekommer både i Sverige och internationellt med stora spelorganisationer och ett större antal anordnade tävlingar varje år.

Tävlingarna kan utföras på både gräs och sandbanor och en del har även utställda hinder längst vägen men går då under ett annat tävlingsnamn. De största och mest omfattande galopptävlingarna hålls i USA men väletablerade arrangemang hålls även i Sverige.

I Sverige finns det en del galoppbanor så som Bro Park, Jägersro, Göteborg galopp, Strömsholm, samt Blommeröd för att nämna några.

Den vanligaste hästrasen som används i sporten är fullblod som är mycket populära och användbara för galopp. De rör sig både smidigt samtidigt som de är otroligt snabba i den specifika gångarten och har lång uthållighet.

För att få tävla behöver hästen ha kvalificerat sig till loppet genom att dels klara av att gå in i en startbox, stå stilla och tålmodigt i den för att sedan springa rakt ut. Hästen behöver därefter även klara av att springa loppet under en viss tid, till exempel en distans på 1000 meter inom tidsramen på 1,16 minuter.

I Sverige hålls större anordnade tävlingar så som Jockeyklubbens jubileumslöpning, Svenskt Oaks, Svenskt Derby och Dianalöpning med fler stora tävlingar. Hästarna som deltar i galopptävlingarna är vanligtvis runt två till tre år gamla. Två år behöver engelskt fullblod ha fyllt medan arabiska fullblod ska ha fyllt tre före tävlingsstart.

Galoppsporten kom till Sverige och blev populär under 1800-talet. Allmänna svenska kapplöpningssällskapet började då anordna tävlingar regelbundet i både Stockholm, Göteborg och Helsingborg. Organisationen fick allt fler medlemmar de första åren och det första stallet inriktat på galopp slog upp sina portar år 1870 i Helsingborg.

Det finns en del fördomar och missuppfattningar gällande galopptävlingar. Dels att hästarna tvingas att springa loppen men också att de piskas från start till mål. Detta är inte sant i de flesta av fallen, sedan finns det givetvis undantag. Rent allmänt är inte alla hästar på samma nivå lika tävlingsinriktade. En del hästar som används inom galopp kan ha bra gener och god fysik men har varken löphuvud (alltså stark vilja av att komma först i mål) eller intresse. De hästarna kan vara i en väldigt god fysik form för tävlingsändamålet men det räcker inte till. För de hästarna kan det vara passande att tävla inom en annan tävlingsgren. Eftersom hästen utgör störst del av insatsen i galopptävlingen är det viktigast att denne trivs och mår bra, framför allt annat.

Att hästarna skulle bli piskade i loppen från början till slut behöver inte heller stämma. Det finns en del stränga regler i svensk galoppsport emot just spöanvändning. Jockeyn har därmed en del krav på sig under loppets gång som skall hållas. I en del andra länder är det tyvärr mer restriktivt med regler som är till för att skydda hästarna. Djurens välbefinnande ska alltid komma i första hand både under loppens gång och under träningsperioderna. Det är tränarens och ryttarens ansvar att se till att god djurhållning följs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *