Regler inom travsport

GenericHarness_Racing_PacerswikimediacommonsMagicFlute1983Inom travsporten måste det liksom i alla andra sporter finnas ramar och riktlinjer som ska följas. Regler är ett sätt att få en jämlik och rättvis nivå som gör att alla inblandade och medtävlande delar samma ansvar. Det kan även verka som trygghet för både åskådare och andra människor runt omkring sporten. Dels vill man skydda alla medtävlande givetvis men framför allt handlar reglerna om säkerhet och djurhållning.

Hästarna ska vara vid god vigör, både fysiskt och psykiskt, och må bra rent generellt. Svensk travsport ställer till och med hårdare krav på de som är medverkande än vad Sveriges djurskyddslag gör. Det säger mycket om vikten av att alla medverkande skall ha en god hand om sina hästar och det handlar helt enkelt om en nolltoleransnivå. Som medverkande kusk och tränare har du skyldighet att läsa dig till ett flertal kriterier och regler som alla måste känna till.

Reglerna gås igenom löpande för att alla alltid hålls uppdaterade om dagens verksamheter och förutsättningar. Utöver de regler som avser utrustning och djurskydd så finns även allmänna regler som ställs inför start. Olika åldersgränser finns som är satta på hästar utifrån om de är ston eller hingstar samt valacker. Till exempel så skall varmblodiga ston vara mellan 2 till högst 10 år medans varmblodiga hingstar och valacker kan vara uppemot 12 år.

Vilket startspår som hästarna går i under loppet är framtaget utifrån vanligtvis en datoriserad lottning. Orsaken är till stor del för att vissa hästar springer bättre och vissa sämre i olika spår och det blir därmed mest rättvist så att inga hästekipage drar särskilda fördelar.

Varken kusk eller tränare får spela och satsa i de lopp som de skall köras i och under loppet får hästen inte varken galoppera eller springa i så kallat orent trav som till exempel passgång. Gör ekipagen något av dessa övertramp blir de diskade omgående och får fortsätta trava längst bak men hålla sig undan övriga fältet. Hästens nos skall passera mållinjen för att det ska ses som att denne går i mål. Det har i många fall varit otydligt och ovisst gällande vilken häst som vunnit i travlopp. Man har då fått mäta gränsen för vart nos linjen går på hästarna vid målgången med hjälp av en markerad linje. Ibland kan dock målkameran som man använder till hjälp med detta vara trasig, då får man låta måldomaren besluta om vem som faktiskt vunnit loppet eller ej.

Det finns enormt många regler liksom i de flesta sporter, men här är de mest kända och grundläggande nämnda. Alla regler kan du alltid finna på nätet och kan då slå upp det specifika området. Vill du till exempel ha information om enbart utrustningsreglerna så finner du dem där, precis som i ett kapitel på en bok.

Det är inte alltid lätt att veta och komma ihåg alla regler men sunt förnuft brukar alltid vara en bra början. Att sköta om sin häst och ta hand om den på bästa möjliga sätt är inget som skulle dyka upp som ett fel i fråga om djurskyddsreglerna. Att ha en god utrustning för både din egen säkerhet och hästen är inte heller för mycket begärt. Slutligen; det är många regler men det är inte alltför svårt att uppfylla dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *