Milton, världens mest legendariske hopphäst

johnwhitakerMilton, en topphäst som fortfarande ligger många ridtjejer och killar varmt om hjärtat var en skimmel som föddes 1977 i England. Känd för sina enastående resultat som hopphäst och starka personlighet och som ägdes av sin ryttare John Whitaker. Tillsammans utgjorde de det ekipage som kom att vinna världscupen hela 2 gånger och drog in totalt 17 miljoner kronor. Milton var erkänd världen över och även människor som inte hade vare sig intresse eller kunskap inom rid-världen kände till honom. En hopp-runda avslutades nästans varje gång med ett glädjehopp vilket verkligen talade om hur mycket han älskade hoppningen. För Milton var inte vilken hopphäst som helst. Han hade både talangen men också viljan.

Han var verksam i sin karriär mellan år 1985 fram till 1994 och levde därefter som pensionär. Hans allra sista uppvisning blev i Göteborg Horse Show där han tillsammans med John Whitaker hade en uppvisning med stegring och glada hopp i luften (ej hinderhopp). Detta var deras sista framträdande och Milton levde därefter ett lyckligt och stillsamt liv med bete hela dagarna. Sagohästen som han kommit att kallas för blev 22 år gammal.

Det var något alldeles särskilt med Milton, han fanns på alla tjejers väggar som en idol på en affisch och lever än idag kvar starkt i mångas minnen. Han var den absolut bästa i sin gren, rent ut sagt överlägsen och hade en enorm utstrålning och ett otroligt bra samspel med sin ryttare. Han tyckte om att stå i centrum och vann i princip allt han var med i. Trots att han var en häst, var han lika stor och erkänd som en stor artist. Under hopptävlingarna ansåg man inte ens att han hoppade, han snarare flög över hindren med en självsäkerhet som sällan skådats hos en tävlingshäst.

Att Milton hade sådan tur att få den bäst lämpade ryttaren för honom i John Whitaker och vice versa är som ett öde som var förskrivet. Tillsammans utgjorde de ett särskilt team och den samhörigheten dessa två hade ihop hör inte till vanligheten. Många sörjde vid Miltons bortgång, trots att han redan hade pensionerats. Han var en stor idol för många och ansågs vara för hästarna vad motsvarande de största idrottsstjärnorna är för samhället.

Vikten av hur viktigt det är att en ryttare behandlar sin häst med respekt och omsorg kan inte nog understrykas. Tyvärr anser många att hästar och andra djur är just bara djur, men de är så mycket mer än bara det. Djuren har en otrolig intelligens och kan skapa ett band med människan långt utöver vad många tror. I detta fall kände troligtvis Milton en villkorslös tillit i sin ryttare vilket lade grunden till deras framgång. Utan den hade de inte kunnat nå dit de gjorde och när tilliten finns hos hästen öppnas enormt många vägar.

John Whitaker fortsatte tävla under en tid efter Miltons pension med andra hästar därav bland annat Peppermill. År 2006 lade han ner sin tävlingsverksamhet efter 31 år i landslaget.

Idag tillverkar han ridkläder och hästutrustning men har även riktat in sig på hundkläder och hundtäcken. Whitaker är känd för många saker men hans absolut största bedrift var åren tillsammans med Milton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *