Kända travhästar i Sverige

SPTSTROTTER-slide-LU6U-jumboDet finns flera kända travhästar i Sverige idag som har gjort stora intryck och blivit folkkära favoriter bland publiken. Några hästar är speciellt välkända och lever kvar i mångas hjärtan.

Legolas föddes i slutet av 70-talet och anses även idag vara den hästen som skapade Sveriges travsport. Tack vare den spänning och nervkittling som han skapade drog han till sig enorma publikökningar under sin verksamma tid som travare. Han vann 19 travlopp i sträck vilket förr aldrig hade skådats. Detta öppnade många dörrar för spelombuden och ökade intäkterna rejält.

Legolas blev en legendar som man till och med skrivit böcker om. Han har betytt enormt mycket för travsporten i Sverige då den tack vare honom blev starkare även internationellt. Spelarrangören som anordnade travtävlingarna bekostade Legolas foder för resten av hans liv som tack för det han bidragit med till sporten. Legolas blev 26 år och fick tillslut avlivas till följd av dåliga tänder, men hade då levt under flera år som lycklig pensionär.

En annan häst som också satt sina spår i travvärldens publik är Copiad som föddes år 1989. Han ansågs också tillhöra eliten inom trav och hade till och med världsrekordet på 1000-meters bana och var oerhört stark i sitt trav. Han sägs ha haft en enorm målinriktning under loppen och hade endast vinst i sikte. Copiad fick lägga skorna på hyllan efter år 1996 då han började uppvisa symptom som tydde på att kroppen inte skulle orka fler travlopp och hade börjat bli sliten. Åren inom travvärlden hade satt sina spår. Han nyttjades dock som avelshingst under en period tills hans slutligen dog 23 år gammal.

Sist men inte minst av de berömda travhästarna skall även Victory Tilly nämnas. Victory är den snabbaste travhästen någonsin och har även sprungit in världsrekord. Under sina år har han dragit in stora summor pengar under sina verksamma år och har bland annat valts ut som Årets Häst.

Stig H. Johansson var både Victorys kusk och tränar och har i uttalanden sagt att Victory Tilly är den bästa hästen han någonsin kört under sin mångåriga karriär. Sedan 2006 är Victory pensionerad efter att ha fått konstaterat att han hade en allvarligare skada. Numera betar han istället gräs i hagen hemma om dagarna och njuter av livets goda. Under sin karriär som travare drog Victory in närmare 38 miljoner kronor och har flest vinster i ryggen av alla travare. Totalt startade han 101 gånger varpå han vann hela 70 gånger. Han är en legendar liksom de övriga hästarna som nämnts.

Det krävs inte bara god fysik som travare utan även ett väldigt speciellt psyke hos en häst som gör att de klarar samtliga moment som dessa hästar gjort. Alla åskådare runt omkring, stress, nya platser och miljöer och intryck. Många hästar hade normalt sett inte klarat alla påfrestningar, men dessa gjorde det med bravur. Det är just det som gör dem till de otroliga och minnesvärda hästar som de faktiskt är. De hade en känsla av att vilja vinna och framförallt en god kommunikation och relation med sin kusk/tränare vilket är den bästa grunden för att få en framgångsrik travare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *