Kända kuskar inom travsport

Vienna_-_Trotting_racer_at_the_Krieau_-_6602Kusken är ena delen av ekipaget som är med och tävlar i ett travlopp. Hästen utgör givetvis den största delen i form av den fysiska aktiviteten men kuskens del är också viktig. En kusk driver på hästen och korrigerar den och får den att gå i rätt spår. Några kända kuskar som även tillhör eliten inom svensk travsport och som även är välkända namn utanför travloppens banor är bland andra Erik Adielsson, Stig H. Johansson samt Örjan Kihlström.

Adielsson har vunnit fler än 4000 segrar under sin karriär som travkusk mellan år 1992 till 2013 och blev år 2006 även förste kusk åt Stig H. Johansson.

Stig H. Johansson är en idag före detta travkusk som dragit sig tillbaka efter många års karriär och anses av de flesta vara den främste kusken i hela världen. Med stora framgångar både i Sverige och utomlands har han tagit ett stort antal segrar och är idag verksam som tränare. Hemmabanan har alltid varit Solvalla och under sina verksamma år kammade han hem totalt 6221 segrar.

Stig har vunnit de mest anrikaste loppen inom travvärlden. Stora segrar kammade han hem med den enligt han själv, bästa hästen han någonsin kört och tränat, Victory Tilly. Ekipaget satte tillsammans ett tidigare världsrekord i USA år 2002.

Varje år tilldelas två lovande lärlingar i Sverige det så kallade “Stig H. Johansson – stipendiet på 40.000 kronor.

Örjan Kihlström är även han en erkänd kusk inom travvärlden och är uppväxt med en far som var travtränare och kammade år 1980 hem sin första seger på Solvalla.

Han riktade dock in sig allt mer på att bli travtränare och lade först 10 år senare in mer fokus på att bli kusk på heltid. Under sin karriär har Kihlström tagit över 5000 segrar och blev år 2015 invald i Travsportens Hall of Fame. Han är även den första kusk som vunnit elitloppet två gånger på raken.

Att vara kusk är krävande och bitvis slitsamt. Det tar även fysiskt på kroppen mot vad många tror. Det krävs hårt slit och arbete och många kyliga timmar ute under vintertid och mycket svett under sommaren. Långa resor och en del omställningar är även det slitsamt. För att klara pressen gäller det kort sagt att man bör ha det rätta intresset för att orka med och att vara kusk är inte något som passar alla. Du bör ha tålamod, god hand med djur, goda kunskaper i fråga om trav och hästens fysik och rörelse. Mycket handlar om teknik och förmågan att känna av hästen och kunna samarbeta med den.

Man bör känna stor respekt för hästen då den är den andra delen i vad som utgör det ekipage som man deltar med och se denne som sin kompanjon. Man är tillsammans med hästen ett team helt enkelt. Dessa kuskar liksom ett antal andra har den speciella förmågan att kunna känna in hästen, få dess förtroende och kunna kommunicera på ett annat plan.

Det är mer än bara teknik, kommandon och att driva på som avgör vid ett lopp.

Alla träningstimmar som läggs ned vid sidan om, mellan alla lopp är de viktigaste för att knyta bandet med hästen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *