Jockeys, professionella kapplöpningsryttare

8caaefee972449176367016cd1881d65En jockey är en ryttare som tävlar med vanligtvis fullblodshästar i galopplöpningar. Det finns både kvinnliga och manliga jockeys och deras villkor är likadana. Jockeyn rider oftast med väldigt kort läder för att i upprätt läge kunna vara så följsam och lätt som möjligt för hästen och vindmotståndet. Att vara lätt är dock inte lika viktigt som förr, då man idag lättare kan anpassa ryttaren med sadeln och utrustningen i övrigt. Att rida som jockey är både fartfyllt och kräver stor kunskap av ryttaren. Man skall både kunna hantera en häst på flera hundra kilon, hålla balansen och fokusera på fart och mål. De flesta jockeys är kortväxta vilket kan vara fördelaktigt under loppen, men det finns inga nuvarande krav på längd. Däremot så finns det en del kriterier gällande vikt.

Det finns ett antal duktiga jockeys men några som sticker ut ur mängden är de som även var ryttare av en av tidernas snabbaste och välkändaste hästar Seabiscuit.

Red Pollard och George Wolf red båda den legendariske hästen och båda med ursprung från Kanada och var professionella jockeys. Pollard togs in som jockey av Tom Smith som var tränare och ansåg att Red och Seabiscuit skulle vara ett bra team tillsammans. Hästen hade inte varit i bra form senare tid men med Red såg han plötsligt ett nytt ljus.

Red Pollard och Seabiscuit skördade stora framgångar tillsammans men efter att Red skadade sig under en galopptävling med en annan häst blev han tvungen att stå vid sidan om.

Red lämnade då över till sin vän George Wolf som likt sin föregångare också lyckades vinna stora lopp tillsammans med hästen vars namn än idag är välkänt. Red Pollard och Seabiscuit har man till och med filmatiserat på grund av deras gripande historia och otroliga tävlingskarriär tillsammans.

Många risker finns dock som är förenade med att vara ryttare i galopptävlingar, allvarliga sådana och många har gått ödesdigra öden tillmötes. Det är vanligt att jockeys lider av ätstörningar på grund av vikt stress som uppstår före tävlingslopp där minsta hekto kan vara avgörande mellan om du eller ekipaget bredvid kommer över mållinjen först och vinner eller ej. Förlamning, hjärnskakningar och allvarliga frakturer är också vanliga skador och flera dödsfall har inträffat under galopplöpningens historia.

Vad som är viktigt för jockeys är att använda sig av en så bra skyddsutrustning som möjligt i förebyggande syfte. George Wolf dog exempelvis i sviterna efter en fallolycka under ett lopp, dock ej på hästen Seabiscuit. På den tiden fanns tyvärr ej samma skyddsutrustning som man har tillgång till idag som till exempel skyddsvästar.

Att vara jockey är inte ett arbete, det är en livsstil. Man ska ha intresset för hästar och sporten på en helt annan nivå än att se det som att gå till ett avlönande arbete. Man måste känna viljan av att vinna i både hjärta och själ och tillsammans med hästen måste det finnas en gemenskap utöver det vanliga. Man är ett team som tillsammans ska gå i mål som segrare. Det gäller att tillsammans nå det och vägen dit är hårt arbete men lönar sig i längden för den som har intresset. Att se sin häst som en del av teamet och ha en stor respekt för den är en bra början till ett gott samarbete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *