Hästpolo, en krävande ridsport för både ryttare och häst

polosport2Hästpolo är en ridsport där man i två lag möts, varpå båda lagets spelare försöker få in bollen i målet hos motståndarna. Det är en mycket krävande och uthållighetsprövande sport både för häst och ryttare, då hästen går från galopp till snabba inbromsningar och ryttaren behöver bemästra både sin egen sits, hästen och fokusera på spelet på samma gång. Ryttaren är givetvis den som leder och styr vart hästen skall gå och som sköter spelets regler men den främsta insatsen görs i detta spel av hästen. Den skall båda lyssna på sin ryttare och agera samt orka med det höga tempot. Det krävs en väldigt vältränad häst med mycket god kondition för denna sport. Man är helt beroende av att ha en fullt fungerande häst som inte ska ridas över dess förmåga.

Den som rider ska både behärska hästen samtidigt som denne ska fokusera på att svinga och att fösa bollen i rätt riktning, så simultanförmåga är väldigt viktigt. Det gäller att ha fullständig kontakt med sin häst och att vara tydlig men mjuk i sina kommandon för att inte göra den förvirrad. Man bedriver alltid hästpolo utomhus på gräs. Hästarna spelar vanligen inte en hel omgång polo utan några delar av den på grund av den fysiska aktivitet som hästen får utstå.

En lång historia ligger bakom spelet som funnits i flera tusen år. Sporten har länge varit särskilt populär och omtyckt i England, men även i Sverige finns den – dock i mindre utsträckning. I Stockholm finns det till exempel 2 hästpoloklubbar. I Sverige har man de senaste åren även hållit en större turnering som kallas för Stockholm Polo Cup som fått mycket positiv respons och uppmärksamhet, så hästpolon kan komma att vara på väg att etablera sig i större utsträckning även i Sverige.

Spelet är känt för att vara en väldigt dyr sport att bedriva dels för att man skall ha råd med att både ha en häst och sköta den samt alla omkostnader för det och eventuella transporter, samt att det till detta tillkommer viss utrustning och spelomkostnader. Polon anses i mångas ögon vara en sport för de rika och är vanligt förekommande bland kungafamiljer med fler därtill.

Det krävs utan tvekan en mycket erfaren och rutinerad ryttare och inte heller vilken häst som helst kan klara av detta spel. All aktivitet som försiggår kan bli väldigt stressande för hästen om denne inte blivit van vid spelet i en successiv takt, det är många ryttare, klubbor som viftas med samt hästar på planen och alla springer omkring, vilket iallafall blir intrycket för hästen. Det är därför lika viktigt i hästpolo som i alla andra ridsporter att man tar hand om sin häst och ser till att inte överanstränga den vilket är väldigt lätt hänt i denna sport. Därför är det alltså viktigt att inte hästarna är med i fler än 2 perioder i varje tävlingsspel, ett spel är vanligen totalt mellan fyra till åtta perioder.

Valet av sport en smaksak men det som inte skiljer någon ridsport åt är vikten av att ta hänsyn till hästen i första hand och i alla avseenden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *