Fälttävlan, en mångsidig hästsport

Slider-Richland-WaterFälttävlan är en gren inom ridsport som riktar in sig på ekipagens mångsidighet. I denna tävlingsform ska ryttaren påvisa sina kunskaper genom att både kunna behärska sin häst och ha kontroll över den. Hästen ska påvisa sin uthållighet och lydnad. Fälttävlingar genomförs under antingen en, två eller hela tre dagar och består av banhoppning, dressyr samt terrängritt. De tre dagar långa tävlingarna är för den mer avancerade nivån inom mästerskap medan de något lägre nivåerna genomförs på en eller två dagar. Med andra ord skall hästen ha mångsidiga kunskaper.

Vanligtvis så är både en ryttare samt häst inriktade på en gren såsom till exempel dressyr och har fördjupade kunskaper inom just det området, men för dessa tävlingsekipage gäller det att ha koll på alla delar.

Målet är att komma fram så snabbt som möjligt och liksom i exempelvis distansritt genomförs en del veterinärbesiktningar före några av tävlingsmomenten. Momenten genomförs i olika ordning beroende på hur många dagar som tävlingen pågår.

Hästarna besiktas alltid före tävlingsstarterna, för att se att de både mår bra och lever upp till de krav som ställs.

Vid de större fälttävlingarna för de avancerade nivåerna som pågår under fler dagar hålls även en besiktningskontroll av hästarna efter det sista tävlingsmomentet där många ekipage klassas ut direkt. Anledningen till besiktningen är att hålla hästarnas hälsa under kontroll och se så att ingen startar som inte bör. Hästarna har ändå genomgått hela två dagars fysisk aktivitet redan och det är därför av yttersta vikt att hästen inte lider av någon uppkommen skada.

Inom dressyren skall man som ryttare ha en häst som tydligt lyssnar till kommandon och som är lättformad vilket är svårt för många då de flesta hästar som ska vara anpassade till den långa terrängritten varken är mjuka eller lugna.

I terrängritten gäller det att noggrant planera sin bana som kantas av många hinder och svårigheter. Att ha en plan i förväg för vilket spårval man ska ha inför varje hinder är en bra början för att få ett så bra flyt som möjligt i sin ritt. Vanligt är att det finns flera vägar att ta från varje hinder till nästa, men ju kortare vägen är desto svårare är den vanligtvis då också.

I banhoppningen krävs det istället för en viss hoppteknik i terrängen att hästen nu istället använder sig av en annorlunda teknik. Hinder och banor är helt olika då banhoppning är mer komplext och är en mer samlad bana med mindre yta. Hindren skall ej rivas trots att man endast har ett relativt lågt tempo med hoppet strax före istället för som i terrängritten ha en hög hastighet och långa hopp.

Att behärska alla dessa delar är det unika med fälttävlan och gör det till en av de mest kunskapsberikade tävlingarna inom ridsporten. I denna tävling ska både häst och ryttare ha många kunskaper.

Det krävs både fysisk och psykisk uthållighet då det utöver tävlingstiden även handlar om att kunna ha tålamod, ett gott samarbete med hästen samt att vara stresstålig. Det är med andra ord inte en fråga om att bara kunna rida, utan att bemästra flera delar på samma gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *